Biz Kimiz?
  Eğitim İçin
  Ekibimiz
  Projelerimiz
  Başardıklarımız
  Sponsorlar
  Medyada Biz
  Medya İçin
  Yardım Edin
  Temas İçin
AKTAŞ Group Pasifik Sponsorumuz!
 
 
İzlediklerimiz:
  • Pedals 4 Progress
  • Kick Start
  • John Herrington
  • Expedition 360
  • Goliath Exped'n
  •  
     
     
    Around-n-Over

    Image: TCG GAZİANTEP amblemli kep ve kupam -- TCG GAZİANTEP amblemli kep ve kupam -- "DAİMA MUZAFFER"
    Image: Comoro Sahanlığı üzerinde saatin ters yönünde bir akıntı yeşil renkte gösterilmiş. Comoro Sahanlığı üzerinde saatin ters yönünde bir akıntı yeşil renkte gösterilmiş.

    Comore Sahanliginda cok sicakladim...
    6 Kasım 2010 (Gün 117)    12.8335S,43.2001E
    Bu sayfanın sağ üst köşesinde bulunan [HARİTA] ve [ORS HARİTA] takip işlevleri, şimdi yeniden düzgün çalışmaya başlayacaktır. Bunları korsan riski nisbeten fazla olan bölgede ilerlerken durdurmuştuk.

    Yazıma başlamadan hatırlatayım: İLKYAR için bağış kampanyamız sürüyor. Siz bu sene bağış yaptınız mı?

    Commores Adaları'nın arasında ilerlerken durmak bilmeyen ve beni Moheli adasına doğru süren kuzey ve kuzeydoğu rüzgarları kesildi. İki gündür rüzgarsız kaldım, rüzgarın serinletici etkisini özlüyorum şimdi.

    İşin kötüsü, adaların bu tarafında rüzgaraltında ve akıntı yönünde büyük girdaplar var. Denize bakarak bunları farketmek mümkün değil ama teknenin etkilenmesinden varlıkları anlaşılıyor. Dün bu döngülerden birine yakalandım, ilerlemek için durmadan kürek çekiyordum, dursam teknem güneydoğuya kayıyordu. Kızgın güneşim altında ancak komik saatte 0,5 denizmili sürat yapıyordum. Pilot haritalarda Comoro Sahanlığı üzerinde gösterilen saatin ters yönünde dönen akıntıya yakalandım ve batıya gidemeyeceğim endişesiyle, meteoroloji uzmanımız Dane Clark'a fikir sordum. Yazdığı: "Adaların rüzgaraltında ve akıntının gittiği tarafta oluşan ve adalarla su altındaki coğrafyadan hızlanarak geçen akıntıların oluşturduğu meso-boyutta bir girdapta olabilirsin -- akıntının gittiği tarafta döngüler oluşmasına Bernoulli etkisi diyoruz. Bunlar adalardan uzaklaştıkça etkisini yitirecektir."

    Dane haklı çıktı. Saat 21:00'e kadar kürek çektikten sonra dört saat uyudum. Uyandığımda tekne doğu yönünde 0,2-0,4 denizmili hızla doğuya kayıyordu. O hızla ben daha uyuyabilirdim. Bir dört saat daha uyudum ve gün ağarırken uyandığımda tekne kuzeye kayıyordu. İki saat kadar sonra batı yönünde kürek çekerek çıktığımda saatin ters yönünde bir daire çizmiştim.

    Bugün doğudan hafif esintiyle başladı, sonra bu doğu-güneydoğuma oturdu. Bu yazıyı yazarken tekneyi deniz batıya doğru 0,6-0,8 denizmili hızla taşıyor. Bismarck Denizi'ndeki günlerimi hatırlatan sıcaktan tükenmiş haldeyim. Koyu mavi renkteki geniş gölgeliği olan şapkam yerine kafamı bir beyaz tişörtle örttüğümde daha serin kaldığımı farkettim. Bir sonraki şapkam açık renkli olmalı mutlaka!

    Her dört saatte bir teknemin ne yaptığını kollayarak uyuyacağım. Yeteri kadar dinlendiğime kanaat getirdiğimde, çıkıp lehime bu rüzgardan faydalanıp biraz daha batıya gitmeye çalışacağım.

    Elektrikli tuz arıtma cihazımın içinde bir conta yırtılmış olmalı. Yaptığı tatlı sudaki tuz tadı kabul edilir gibi değil. Yemek hazırlamak ve yıkanmak için idare eder, ama içmek için uygun değil; daha çok susatıyor. Bununla çay kahve yapınca onların da tadı kötü oluyor. O nedenle su yapmak için Katadyn Survivor-35 el pompasını çıkarttım; bu da zor iş, içeceğim su kadar, pompalarken ter çıkıyor! Sonuçta dünden itibaren balast suyuma dadandım. 100 litre balast suyu teknede ortada, kürek çektiğim pozisyonun altında 5 litrelik bidonlarda duruyor. Yemekler ve yıkanmak için su yapıp, üstüne balast suyu içerek bir süre idare ederim.

    Hala Nacala'ya girebilirim ümidindeyim. Porto de Mozambique ve Porto de Angoche, ta Beira'ya inmeden önceki iki alternatifim.

    Erden.
    .
    .

    Previous Dispatches
    image

    Commores Adalari geride kaldi    4 Kasım 2010 (Gün 115)
    En nihayet Commores Adaları'ndan sıyrıldım. Bugün Grande Comore ve Moheli adalarının arasından, Moheli'nin kuzeybatı köşesindeki Pointe T

    image

    Sirada ne var?    2 Kasım 2010 (Gün 113)
    Yazıma başlamadan hatırlatayım: İLKYAR için bağış kampanyamız sürüyo

    image

    Gurur verici bir gun...    30 Ekim 2010 (Gün 110)
    Bugün fırkateynimiz TCG GAZİANTEP ile buluşma planlanmıştı. Bu sularda problem yaratan Somali korsanlarına karşı derlenmiş uluslararası deni

    Later dispatches - Previous dispatches


    Around-n-Over, P.O. Box 19662, Seattle, WA 98109-6662 • Fax: 206-709-3927 • info@around-n-over.org
    Bu sitenin tasarımı Erden Eruç'a aittir. • Copyright © 2003 Around-n-Over • Her hakkı mahfuzdur.